Mag je als je zwanger bent wel alles doen, zoals kleuren?

Ja! Je mag als je zwanger bent gewoon alles doen aan je haar. Het is niet zo dat verf via je hoofdhuid je bloedbanen in kan komen. Het is een fabel van vroeger dat zwangere vrouwen dacht dat verven slecht voor je is door de sterke geur die kleuren vroeger had. In verf zit ammoniak en dat heeft een hele sterke geur, maar tegenwoordig zijn de producten zo zacht dat er geen gevaar is. Maar als je er niet achter staat om  chemicaliën op je huid aan te brengen tijdens je zwangerschap dan moet je dat zeker niet doen!

Mascara tijdens zwangerschap

Behoort mascara ook standaard tot de cosmetica tijdens de zwangerschap die je gebruikt? Let dan of je mascara geen allergische reactie bij je veroorzaakt. In sommige mascara´s kunnen vrij heftige middelen zitten zoals nikkel waar je huid niet goed tegen kan. Toch is dit niet heel schadelijk hoor, maar mocht je het op save willen spelen, dan kun je ook voor je mascara kiezen die bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Kies daarnaast nooit voor waterproof mascara, die is vrij agressief en niet goed voor je wimpers.

De laatste tijd zijn wimperserums heel populair. Dit zijn serums die je wimpers sterker maken en beter laten groeien. Veel vrouwen zijn er hilarisch over. Als je een serum gebruikt als cosmetica tijdens de zwangerschap, zorg er dan voor dat je een veilige variant gebruikt die geen grote bijwerkingen heeft. 

Huidverzorging tijdens zwangerschap

Een goede huidverzorging begint met de juiste dagcrème, maar er zijn meer handelingen die je kunt doen om je huid optimaal te verzorgen en te laten stralen:

 
 • Reinig altijd je gezicht goed voordat je gaat slapen en ´s ochtends.
 • Zorg voor een milde reiniging zonder agressieve ingrediënten zoals alcohol. Reinig je gezicht bijvoorbeeld met een hypoallergeen reinigingsmelk.
 • Kies bij voorkeur voor make-up die vrij is van conserveringsmiddelen.
 • Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Per dag, minimaal 1,5 liter.
 • Eet gezond en gevarieerd zoals volkorenproducten, plantaardige oliën, onverzadigd vet en eiwitten. Vermijd suiker en verzadigd vet.

Cosmetica tijdens de zwangerschap? Welke producten zijn veilig voor zwangere vrouwen?

Je kunt je huid goed verzorgen door een dagcrème te kiezen die gemaakt is van natuurlijke en zachte verzorgingsproducten. Deze producten zijn heel mild voor de huid, maar verzorgen wel heel goed. De meeste dagcrèmes die je kunt kopen bij de drogist bevatten parfum en conserveringsmiddelen. Ga dus echt op zoek naar milde producten. 

MASSAGE TIJDENS ZWANGERSCHAP

Ook als je zwanger bent kunt je je laten masseren. Niet alles massages zijn oké. Lees hier de regels en voordelen van massages als je zwanger bent.

Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Tijd voor jezelf nemen is dan extra belangrijk. Wat dacht je van een lekkere  zwangerschapsmassage? Mag dat? Yes! Er zijn massagesalons en spa's die zich gespecialiseerd hebben in het geven van zwangerschapsmassages. Een massage mag niet gedurende de hele zwangerschap, daarom hier meer informatie over de voordelen van een massage tijdens zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van de zogenaamde zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid, last van je rug, nek of bekken, minder goed slapen, spataderen, vasthouden van vocht etc. Dit kan allemaal voor stress in je lichaam zorgen, wat natuurlijk weer niet goed is voor je baby. Een zwangerschapsmassage kan helpen om deze klachten te verminderen en je rustiger te voelen waardoor je je makkelijk kan ontspannen, ook tijdens de bevalling.

EEN ZWANGERSCHAPSMASSAGE OF EEN GEWONE MASSAGE?

Zit daar verschil tussen? Ja, en dit moet je niet onderschatten. Er zijn namelijk verschillende punten waar een masseur rekening mee moet houden als hij een zwangere vrouw masseert. Een masseur gespecialiseerd in zwangerschapsmassage doet dit wel, een gewone masseur niet. Waar moet je op letten bij massages?

 • Drukpunten. Een aantal drukpunten staan in verbinding met de baarmoeder en het is belangrijk deze niet te activeren tijdens de massage. Een stoelmassage is om die reden af te raden.
 • Warmtemassages. Massages die warmte gebruiken zijn af te raden: hotstone massages, kruidenstempel massages en massages op warmtekussens zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen.
 • Kruiden. Aromatherapie kan, maar je moet goed opletten voor welke kwaaltjes je dit wilt gebruiken. Sommige kruiden (rozemarijn, salie) kunnen namelijk een verkrampende werking hebben en andere hebben een kleine kans om zwangerschapsvergiftiging te veroorzaken.  Het beste is dus gewoon kruidenmassages even over te slaan.
  Let goed op de omgeving waar je de massage krijgt. Is er een speciale tafel bijvoorbeeld? 

WAT VOOR MASSAGETAFEL?

Nog een reden waarom je een zwangerschapsmassage moet boeken in plaats van een normale is vanwege de massagetafel. Een goede massagetafel voor zwangere vrouwen is er een met een uitsparing waar je prima op je buik kunt liggen. Een band aan de onderkant van de tafel ondersteunt dan je buik. Naast een uitsparing voor je buik zijn er ook uitsparingen voor je borsten, wat erg fijn is als ze gevoelig zijn. Als de masseur geen speciale tafel heeft zal je waarschijnlijk op je zij gelegd worden met kussens tussen ellebogen en knieën. Een half-zittende positie wordt ook wel eens gebruikt. Vraag van te voren wat voor tafel ze hebben zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

WANNEER MAG IK EEN ZWANGERSCHAPSMASSAGE?

In het eerste trimester wordt nog afgeraden een zwangerschapsmassage te doen (ook gewone massages!).

Een simpele spiermassage voor ontspanning kan nog wel, maar de uitgebreidere stevige massages zoals een deep tissue massage sowieso niet. Dit komt omdat bij deze massages veel afvalstoffen vrijkomen die in de eerste maanden nog schadelijk kunnen zijn voor de baby. Vanaf het tweede trimester (dus week 14 ongeveer) kan je terecht voor een zwangerschapsmassage. In principe kun je doorgaan met massages tot je moet bevallen.

 

VOORDELEN VAN EEN ZWANGERSCHAPSMASSAGE

Waarom zou ik eigenlijk een zwangerschapsmassage nemen? Je zal er nog verbaasd over zijn hoeveel voordelen een zwangerschapsmassage eigenlijk heeft. We hebben de belangrijkste en meest algemene voordelen voor je op een rij gezet. Deze voordelen zijn ondersteund door wetenschappelijk onderzoek en deze onderzoeken kun je onderaan de pagina terugvinden.

 1. Ontspanning. Door de huid intensief aandacht te geven komen er chemische stoffen vrij in het lichaam dat kan leiden tot ontspanning. De stoffen zijn goed voor zowel jou en je baby.
 2. Lekker in je vel. Als je in het tweede trimester last krijgt van je rug en benen kan een massage verlichting bieden. In het derde trimester kun je dankzij de snel groeiende baby ook last krijgen van bekken en schouders. Een massage is dan een prima uitkomst.
 3. Versterkt immuunsysteem. Door een ontspannende massage wordt je immuunsysteem versterkt waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten.
 4. Beter slapen. Zwangere vrouwen die regelmatig gemasseerd worden slapen beter.
 5. Minder stress. Massages verminderen de aanmaak van cortisol (het stresshormoon) in de hersenen waardoor je dus minder stress hebt.
 6. Afvalstoffen sneller kwijt. Tijdens een zwangerschapsmassage verbetert je bloedcirculatie en je lymfenstelsel wordt gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen sneller door je lichaam vervoerd worden van en naar je baby.
 7. Verlichting bij spataderen. Dankzij de massage krijg je een beter doorbloeding, wat verlichtend kan werken bij spataderen.
 8. Minder kans op te vroeg geboren baby. Onderzoek heeft laten zien dat vrouwen die regelmatig een zwangerschapsmassage kregen minder vaak een vroeggeboren baby kregen in vergelijking tot een groep zonder massages. Ook was de kans op een te lichte baby kleiner.

HOE VAAK LATEN MASSEREN?

Als je het eenmaal een paar keer hebt gedaan ben je vast en zeker verkocht. Hoe vaak kun je je laten masseren? Sommige vrouwen komen in het tweede trimester 1 keer in de vier tot zes weken. Als de zwangerschap in het derde trimester zit komen vrouwen vaak 1 keer in de 2 weken. De snelgroeiende baby zorgt dan vaak voor extra rug- en schouderklachten. Vaak kan 1 zwangerschapsmassage al verbetering of verlichting bieden. Daarnaast heb je dan toch verlof en is het heerlijk even te relaxen.